31 Ekim 2015 Cumartesi

SİĞİL ÇEŞİTLERİ

Siğil çeşitleri
Siğil çeşitleri, siğilin bulunduğu yerin cinsine, tipine, büyüklüğüne vb. gibi etkenlere bağlı olarak belirlenir. Siğilinizin hangi siğil çeşidine girdiğini mi öğrenmek istiyorsunuz?
Bu yazımızda siz, siğil çeşitleri ile ilgili merak ettiğiniz konuları bulacaksınız.
iuuq_NV_00xxx_SL_uvsljzfhb_AP_fuftj_SL_dpn_SL_us0Sftpvsdft0312308050275_2NU_7_SK_15183123236322_SK_2_SL_kqh
Siğil viral bir enfeksiyondur. Deri tabakasının maruz kaldığı travmaya, sürtünme ve tahriş durumlarına göre cildimizin çatlayan aşınan yerlerinden vücudumuza yerleşen HPV virüslerinin kendi DNA larını çoğaltarak oluşturdukları bir virüs çeşididir. Bunlar bulaşıcı olduğundan temas yada ortak kullanılan eşyalardan kendimize, partnerimize yada 3. kişilere de bulaşabilmektedir.
Bulundukları bölgeye büyüklüğüne cinsine görünümüne ve çokluğuna göre sınıflandırılarak gerekli tedavi yöntemleri uygulanıp siğillerin yok edilmesi amaçlanmaktadır.
Siğil çeşitleri nelerdir?
Siğil çeşitlerini 4 ana başlık altında toplayabiliriz.
  1.  Genel siğiller (Yaygın siğiller): Genellikle parmaklarda , parmak aralarında el üstünde ve avuç içinde çıkabilen pütürlü küçük çapta tek veya yayılmış bir vaziyette ten renginde yada küçük siyah noktalar halinde görülebilir. Hpv virüsü bulaşıcı olduğundan tırnak bölgesi ve çatlaklardan daha çabuk yayılabilmektedir. Siğil çeşitleri içerisinde en yaygın olan siğil çeşididir. Çocuklarda çok sık rastlanmaktadır.
  2.  Ayak tabanı siğilleri: Ayak tabanında görülen bu siğiller deri içine gömülü olmakla beraber ağrı yapan siğillerdir. Tek yada çoklu şekilde görülebilmektedir.
  3.  Düz siğiller: Genellikle küçük yumuşak ve üzerleri pürüzsüz olan düz görünümlü siğillerdir. Bu siğiller genelde çoklu şekilde sırt, göğüs çevresinde koltuk altı, yüz ve boyun kısmında, saçlarda görülür. Düz olmalarından dolayı gözden kaçabilen ve çoğaldıkça fark edilebilen siğillerdir.
  4.  Etek ( Genital ) siğiller: Bu siğiller genellikle ergenlik çağlarında ve gençlerde evli çiftlerde 17 - 28 yaş aralığında yoğun bir şekilde görülebilmektedir. Sürtünme ve kontrolsüz, korunmasız bir şekilde ilişkiden karşı tarafa da geçebilen ve bayanlarda özellikle dikkat edilmediği taktirde rahim ağzı kanserine kadar gidebilen tehlikeli ve yaygın siğil çeşididir.1930435_com_genital_wa
Yukarıda ki siğil çeşitlerinden özellikle etek siğillerinin dikkate alınmasında fayda vardır. Eğer böyle bir siğil mevcut ise mutlaka uzman hekime görünmek gerekir. Uzmanımızın değerlendirmesi sonucunda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Genel olarak siğil çeşitlerine uygulanabilecek tedavi yöntemleri şunlardır.
Siğil tedavisinde kullanılan yöntemler
Lokal olarak uygulanan yöntemler şunlardır.
  • Cerrahi yöntem; Ameliyatla alınan siğillerde iz kalabilir ve çirkin bir görünüm oluşabilir.
  • Koterizasyon yöntemi; Siğil’ in bulunduğu yerin yakılarak yapılan işlemidir. Ameliyattakine oranla daha az iz kalabilmektedir.
  • Kriyoterapi yöntemi; Bu yöntemde dondurma yöntemidir. -190 dereceye kadar soğutulan siğil bölgesindeki amaç dokuları öldürmektir. Ancak sağlam dokulara da zarar verebileceğinden çukurluk ve iz oluşabilir.
  • Lazer yöntemi; Bu yöntem genelde küçük ve az sayıda ki siğillerde uygulanmamaktadır.
  • Radyo frekans yöntemi; Radyo frekans dalgalarının ısıya dönüşmesi şeklinde bir enerji yöntemidir. Bir nevi buharlaşma metodu dur. Pek kullanılmaz.
  • Doğal çözüm yöntemleri; Çeşitli doğal tedavi yöntemlerİ uygulanmaktadır.
Siğilimizin çeşidi ne olursa olsun bölgesel olarak ağrı verici hoş görünmeyen ve psikolojik olarak ta bizleri etkileyen fakat çözüm bulunabilecek siğiller olduğunu unutmamak lazım.
YETER Kİ SİĞİLİMİZİ ÖNEMSEYELİM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder